پتوز: افتادگی پلک علل و درمان آن چیست؟
علل افتادگی پلک
مدت زمان مطالعه: ۱۰ دقیقه
پتوز چیست؟
افتادگی پلک پاتولوژیک که پتوز نیز نامیده می شود ممکن است به دلیل ضربه، سن یا اختلالات پزشکی مختلف رخ دهد.
این وضعیت زمانی که یک چشم را درگیر می کند پتوز یک طرفه و هنگامی که هر دو چشم را درگیر می کند پتوز دو طرفه نامیده می شود.
ممکن است بیاید و برود یا دائمی باشد. این می تواند در بدو تولد وجود داشته باشد، جایی که به عنوان پتوز مادرزادی شناخته می شود، یا می توانید در اواخر زندگی به آن مبتلا شوید، که به عنوان پتوز اکتسابی شناخته می شود.
بسته به شدت بیماری، افتادگی پلک بالایی بسته به میزان انسداد مردمک میتواند بینایی را مسدود کرده یا تا حد زیادی کاهش دهد.
در بیشتر موارد، این وضعیت به طور طبیعی یا از طریق مداخله پزشکی برطرف می شود.
دکتر مینا اوجانی جراح و متخصص چشم کرج ، فلوشیپ شبکیه و لیزر ، نفر اول آزمون فلوشیپ و فوق تخصص شبکیه از دانشگاه علوم پزشکی تهران و دارای رتبه برتر بورد چشم پزشکی کشور و تخصص چشم از دانشگاه علوم پزشکی تهران و دارای بسیاری از افتخارات دیگر می باشد که در علل افتادگی پلک چشم تجربه و سابقه ی درخشانی را رقم زده اند.
چه کسانی دچار افتادگی پلک می شوند؟
علل مختلف احتمالی برای افتادگی پلک وجود دارد که از علل طبیعی گرفته تا شرایط جدی تر را شامل می شود. پزشک شما می تواند به شما کمک کند تا بفهمید چه چیزی باعث این مشکل شده است.
هر کسی ممکن است دچار افتادگی پلک شود، و تفاوت قابل توجهی در شیوع بین زن و مرد یا بین قومیت ها وجود ندارد.
با این حال، به دلیل روند طبیعی پیری، بیشتر در افراد مسن شایع است. عضله بالابرنده مسئول بالا بردن پلک است. با افزایش سن، آن عضله می تواند کشیده شود و در نتیجه باعث افتادن پلک شود.
البته به خاطر داشته باشید که افراد در هر سنی ممکن است تحت تأثیر این بیماری قرار گیرند. در واقع، گاهی اوقات نوزادان با آن به دنیا می آیند، اگرچه این اتفاق نادر است.
گاهی اوقات علت دقیق ناشناخته است، اما گاهی اوقات ممکن است به دلیل تروما باشد. همچنین می تواند عصبی باشد.
فرزندان
شایع ترین علت پتوز مادرزادی این است که عضله بالابرنده به درستی رشد نمی کند. کودکانی که پتوز دارند نیز ممکن است دچار آمبلیوپی شوند که معمولا به عنوان تنبلی چشم شناخته می شود. این اختلال همچنین می تواند دید آنها را به تاخیر بیاندازد یا محدود کند.
عوامل خطر افتادگی پلک چیست؟
برخی شرایط پزشکی نیز می توانند شما را در معرض خطر افتادگی پلک قرار دهند.
شرایط پزشکی
اگر پلک های شما افتاده است، می تواند نشانه ای از یک بیماری زمینه ای باشد، به خصوص اگر این مشکل هر دو پلک را تحت تاثیر قرار دهد.
اگر فقط یکی از پلک های شما افتادگی داشته باشد، ممکن است در نتیجه آسیب عصبی یا گل مژه موقتی باشد. لیزیک معمولی یا جراحی آب مروارید گاهی اوقات مقصر ایجاد پتوز است که در نتیجه کشش عضله یا تاندون است.
شرایط جدی
در برخی موارد، افتادگی پلک به دلیل شرایط جدی تری مانند سکته مغزی، تومور مغزی یا سرطان اعصاب یا ماهیچه ها ایجاد می شود.
اختلالات عصبی که بر اعصاب یا ماهیچه های چشم تأثیر می گذارد – مانند میاستنی گراویس – نیز می تواند منجر به پتوز شود.
پیشنهاد مطالعه:درمان ناخنک چیست؟
علائم افتادگی پلک چیست؟
علامت اصلی افتادگی پلک این است که یک یا هر دو پلک بالایی افتادگی دارند. در برخی موارد، این می تواند بینایی شما را تحت تاثیر قرار دهد. با این حال، بسیاری از مردم متوجه می شوند که افتادگی پلک به سختی قابل توجه است یا همیشه اتفاق نمی افتد.
همچنین ممکن است چشمان شما به شدت خشک یا آبریزش باشد و ممکن است متوجه شوید که صورتتان خسته یا خسته به نظر می رسد.
نواحی اصلی که تحت تأثیر قرار می گیرند، اطراف چشم ها هستند و ممکن است درد را تجربه کنید، که همچنین می تواند باعث خسته به نظر رسیدن شما شود.
برخی از افراد مبتلا به پتوز شدید ممکن است مجبور شوند سر خود را به سمت عقب خم کنند تا همیشه هنگام صحبت کردن ببینند، حتی زمانی که یک مکالمه عادی دارند.
پزشک باید افتادگی مداوم پلک را بررسی کند تا مطمئن شود که هیچ بیماری زمینه ای وجود ندارد. این امر به ویژه در صورتی مهم است که متوجه شوید سردردهای میگرنی یا سایر مسائل از اولین باری که متوجه افتادگی شدید ظاهر شده اند.
افتادگی پلک چگونه تشخیص داده می شود؟
پزشک شما احتمالا یک معاینه فیزیکی انجام می دهد و از شما در مورد سابقه پزشکی شما می پرسد. هنگامی که توضیح دادید که پلکهایتان چند وقت یکبار افتادگی میکنند و مدت زمانی که این اتفاق افتاده است، پزشک آزمایشهایی را برای یافتن علت انجام میدهد.
آنها ممکن است یک معاینه لامپ اسلیت را انجام دهند تا پزشک شما بتواند با کمک نور با شدت بالا، چشم شما را از نزدیک ببیند. ممکن است چشمان شما برای این معاینه گشاد شده باشد، بنابراین ممکن است کمی ناراحتی چشمی را تجربه کنید.
یکی دیگر از معایناتی که می توان برای تشخیص مشکلاتی مانند افتادگی پلک استفاده کرد تست تنسیلون است.
پزشک شما ممکن است دارویی به نام تنسیلون، که به طور کلی به عنوان ادروفونیوم شناخته می شود، به یکی از رگ های شما تزریق کند. ممکن است از شما خواسته شود که پاهای خود را ضربدری و باز کنید یا چند بار بایستید و بنشینید.
پزشک شما را تحت نظر خواهد گرفت تا ببیند آیا تنسیلون قدرت عضلانی شما را بهبود می بخشد یا خیر. این به آنها کمک می کند تا تشخیص دهند که آیا بیماری به نام میاستنی گراویس باعث افتادگی پلک می شود یا خیر.
دکتر مینا اوجانی جراح و متخصص چشم ، فلوشیپ شبکیه و لیزر ، نفر اول آزمون فلوشیپ و فوق تخصص شبکیه از دانشگاه علوم پزشکی تهران و دارای رتبه برتر بورد چشم پزشکی کشور و تخصص چشم از دانشگاه علوم پزشکی تهران و دارای بسیاری از افتخارات دیگر می باشد که در علل افتادگی پلک چشم تجربه و سابقه ی درخشانی را رقم زده اند.
در صورت داشتن هرگونه سوال یا برای راهنمایی بیشتر به صفحه درباره ما مراجعه نمایید.